Videre til tekst
Isbad gør dig glad i låget

Isbad gør dig glad i låget

I det her blogindlæg vil vi dykke ned i videnskaben bag koldtvandsterapi, dens effekter på humøret, og den interessante forbindelse mellem tarmmikrobiomet og hjernen, kendt som tarm-hjerne-aksen.

 

KOLD UDSÆTTELSE OG HUMØR:

Lad os begynde med de umiddelbare virkninger på dit humør. Når du tager en tur i dit isbad, reagerer din krop ved at frigive endorfiner, de naturlige velvære-kemikalier, der øjeblikkeligt kan forbedre dit humør. Mange entusiaster af koldt vand rapporterer, at de føler sig mere vågne, positive og opfriskede efter et koldt dyk. Men videnskaben går endnu dybere.

 

Norepinephrin, en neurotransmitter forbundet med fokus, opmærksomhed og humør, spiller en nøglerolle i de humørforbedrende virkninger af kold udsættelse. Når du udsætter din krop for kulde, er der en robust frigivelse af norepinephrin i dit blodomløb og hjerne. Lavere niveauer af norepinephrin er forbundet med manglende opmærksomhed, nedsat fokus, lavt energiniveau og dårligt humør. Så det er ikke underligt, at kold udsættelse, med dens norepinephrin-boost, kan forbedre din mentale tilstand.

 

KOLD UDSÆTTELSE OG KOGNITION:

Udover humør ser det ud til, at en tur i isbad derhjemme også har en positiv indvirkning på kognitive funktioner. Den øgede blodgennemstrømning til din hjerne og frigivelsen af norepinephrin kan forbedre mental klarhed og fokus. Nogle undersøgelser antyder endda, at regelmæssig kold udsættelse kan mindske depression og beskytte mod neurodegenerative sygdomme.

 

TARM-HJERNE-AKSEN OG MIKROBIOMET:

Nu skal vi udforske den fascinerende forbindelse mellem koldtvandsterapi, tarmmikrobiomet og tarm-hjerne-aksen. Dit mikrobiom består af billioner af mikroorganismer, der lever inde og på din krop. Nylige studier, primært udført på mus, antyder, at kold udsættelse kan ændre sammensætningen og aktiviteten af tarmmikrobiomet, hvilket igen kan have flere positive virkninger.

 

Når mus udsættes for kulde, ændres deres tarmmikrobiota for at understøtte processer som termogenese (varmeproduktion inden i kroppen). Denne ændring indebærer en stigning i optaget af kulhydrater og lipoprotein-afledte triglycerider. Interessant nok oplever mus, der mangler et sundt tarmmikrobiom, nedsat termogenese og nedsat insulinfølsomhed.

 

Tarm-hjerne-aksen er et tovejs kommunikationssystem mellem tarmen og hjernen, der involverer hormonelle, neurale og immunologiske veje. Tarmen kaldes undertiden den "andet hjerne", fordi den producerer neurotransmittere som serotonin, der påvirker dit humør og kommunikerer med din hjerne gennem vagusnerven.

KOLD UDSÆTTELSES INDVIRKNING PÅ MIKROBIOMET:

De præcise mekanismer bag, hvordan kold udsættelse påvirker tarmmikrobiomet, er stadig under undersøgelse. Det er dog klart, at der er en forbindelse. Stressrespons udløst af kold udsættelse kan føre til ændringer i tarmbakterierne, hvilket i sidste ende påvirker tarm-hjerne-aksen. Mens der er behov for mere forskning for at forstå denne forbindelse fuldt ud hos mennesker, er det et spændende område at undersøge.

 

KONKLUSION:

Så koldtvandsterapi, især udenfor, giver en unik blanding af naturlig terapi og videnskab. Frigivelsen af endorfiner, øgede niveauer af norepinephrin og potentielle ændringer i tarmmikrobiomet bidrager til forbedret humør og kognition. Men det stopper ikke her, isbadet kan give dig adgang til andre fordele.

Den kolde temperatur kan hjælpe med at reducere inflammation, forbedre blodcirkulation og styrke immunforsvaret. Hvilket gør det meget attraktivt at kigge dybere i hvad koldt vand kan og hvorfor isbad er godt.

 Selvom videnskaben stadig er under udvikling, er der massere af beviser for, at inkorporering af et isbad hjemme kunne være en forfriskende måde at støtte dit mentale velvære på. Så hvis du leder efter en naturlig og opfriskende måde at forbedre dit humør og din kognition på, så overvej at omfavne kulden fra iskolde dyk i dit hus eller ideelt udenfor for at få den morgensol for endnu flere sundhedsmæssige fordele!

Fordelen ved isbade og især at have dit eget er først og fremmest at de er nemme at have med at gøre. isbadet er udstyret med førsteklasses isolerinng og lagenes termiske funktion sørger for at vandet holdes koldt året rundt, så du er sikker på vandet er koldt hver gang du tager et isbad. Vores isbad kar er bedst i test i forskellige medier.

 

Du kan få fat i dit helt eget isbad fra Recovery Scandinavia LIGE HER.

Her anbefaler vi også at man anskaffer sig en af vores mange forskellige saunaer. Da man ved at skifte mellem sauna og isbad, kan opnå et langt bedre resultat.

 

Du kan finde vores sauna, dampsauna og infrarøde saunatæppe LIGE HER.

Kurv 0

Din kurv er tom

Fortsæt med at handle